12 Mesos


A partir de l’any l’alimentació del nen pot i ha de ser molt variada. També es poden introduir noves formes de cocció: estofats, rostits i algun fregit.

Cada cop l’alimentació del nen haurà d’assemblar-se més a la que els adults hauríem de fer: esmorzar, dinar (primer plat, segon plat i postres), berenar i sopar (primer plat, segon plat i postres).


És recomanable oferir els aliments trossejats 
(anar deixant el triturador) i permetre que el nen els 
manipuli. 

La beguda es pot donar en un got de plàstic, per 
tant, en cas d’utilitzar biberó deixar de fer-ho.

En aquesta època es produeix un alentiment del creixement i una disminució de la sensació de gana que és irregular i intermitent. No s’ha de patir! No s’ha de forçar a menjar més!
No premieu ni castigueu al nen perquè mengi molt o molt poc!

L’oferta d’aliments és pot ampliar:

Làctics: En cas de lactància materna, mantenir-la mentre el nen i la mara ho desitgin.

Amb lactància artificial es pot: mantenir la llet de continuació, passar a la núm. 3 (de creixement) o iniciar la llet de vaca sencera. Iogurt natural sense sucre, que si volem podem afegir-hi fruita natural o galetes. En aquesta edat els formatges han de ser suaus.

Verdures i fruites: de forma progressiva es poden prendre de qualsevol tipus.

Proteics: Introduir el peix blau (fresc o congelat): sardina, salmó, salmonet, sorell, cavalla, seitó, tonyina...

En general
el marisc es podria introduir a partir dels 12 mesos després de la ingesta de peixos, però són aliments que no tenen un interès nutricional específic, ja que no aporten res que no estiguin prenent ja, els nens.

No fa falta tampoc retardar la seva introducció en nens de famílies al·lèrgiques perquè no evita la sensibilització posterior.

L’ou sencer, que es pot oferir en forma de truita.
  
En nens amb alletament matern


En nens alimentats amb llet artificial (fórmula)



2 comentaris:

  1. Hola, tinc un dubte. Unes nenes d'1 any alimentades amb llet a artificial, per sopar que han de fer tota la renglera d'abaix i a més llet??
    Gràcies

    ResponElimina
  2. Enhorabona pel blog! Un dubte. La Carn magra de porc a partir de quan?

    ResponElimina